Loopschoenen

Het allerbelangrijkste in deze sport zijn ‘aangepaste’ loopschoenen.  Met aangepaste loopschoenen bedoel ik loopschoenen die aan jouw voeten, knieën, rug, beenlengte (die meestal een verschillende lengte hebben, ik bedoel daarmee dat bij vele mensen 1 been wat korter is dan het andere been) zijn aangepast. De belangrijkste oorzaak van pijn tijdens sporten en het oplopen van blessures zijn verkeerde schoenen. De belangrijkste blessures of pijn die men kan oplopen omwille van slechte schoenen zijn de volgende :

  • Kniepijn of ontsteking van de kruisbanden
  • Kuitkrampen
  • Ontsteking van de achillespees

Schoenen zijn de belangrijkste investering die je zal moeten doen. Je zal hiervoor tussen de 125 en 150 Euro betalen. Schoenen moet je gaan halen in een loop shop. Ik bedoel hiermee in een winkel waar ze je filmen op een loopband en waar ze afhankelijk van jouw stijl en jouw lichaamsbouw perfect aangepaste schoenen zullen kiezen en aanpassen. Met aanpassen bedoel ik dat ze hier en daar nog een steuntje of een zooltje zullen bijsteken zodanig dat je perfect in balans zal lopen en niet gaat compenseren op het rechter of linkerbeen dat eventueel wat korter is, waardoor je op termijn blessuren zal oplopen en uiteindelijk ook rugpijn zal krijgen.

Als je nog niet kan lopen dan is dat niet erg. Ze zullen je dan filmen als stappend op de loopband.

Dat is de vicieuze cirkel waar vele mensen in terecht komen. Ze slaan het hoofdstuk aangepaste loopschoenen over en gaan aan de slag met een paar loopschoenen die ze uit een rek halen. Na 2 of 3 keer lopen krijgen ze overal pijn en concluderen ze dat lopen niet voor hen is weggelegd.

Er bestaan overal running shops die te vinden zijn op het internet en waar je niet te ver van woont.

Schoenen  die niet aangepast zijn aan jouw individuele lichaamsbouw, beenlengte, loopstijl etc zijn per definitie SLECHT. Jonge mensen zullen daar minder last van hebben maar indien je wil beginnen lopen op latere leeftijd (> 35 a 40 jaar) zijn de schoenen het allerbelangrijkste om van dit nieuwe avontuur een succes te maken.