Wat is Föhn ?

Aan de zuidkant van de Alpen wordt de lucht bij een zuidenwind gedwongen op te stijgen. Bij het opstijgen koelt de lucht af en verliest water of sneeuw. De lucht wordt verwarmd tijdens het afdalen aan de noordkant van de Alpen. De föhnwind aan de noordzijde van de Alpen doet de temperatuur in enkele uren 10-15 graden Celsius toenemen. Zeer heldere lucht.

Wat is fohn

De Föhn veroorzaakt niet alleen warm weer, maar hij heeft vooral in zijn voorstadium een sterk negatieve invloed op het behaaglijkheidsgevoel van veel mensen. De föhn is dan nog niet tot beneden in het dal doorgedrongen. Met föhn wordt de droge en warme daalwind bedoeld aan de lijzijde van een bergrug, dus van de wind afgekeerde zijde. De föhn kenmerkt zich door een belangrijke temperatuurstijging, een enorm teruglopen van de relatieve vochtigheid en een toenemende windsnelheid, die aan de voet van de berghelling kan oplopen tot boven de 100 km/uur. Bij de top van de berg staan naast cirrus en en cirrocumulus de typische föhnwolken , vaak gerangschikt in in banken met een golfpatroon, soms als afzonderlijke exemplaren. De föhnwolken hebben veelal de vorm van een sigaar, vis , dolfijn of een amandel. Hun randen zijn scherp begrensd. Ze veranderen maar weinig van vorm en plaats.

Roodkleurige föhn wolken

Föhn wolken

De lucht stroomt golvend door de wolk heen. Hij groeit daardoor aan de voorzijde bij de opwaartse stroming aan, maar verdampt in de dalende tak aan de achterzijde , zodat vorm en plaats vrijwel gelijk blijven.