Wat is Alpenstuw of Nordstau ?

Alpenstuw of Nordstau doet zich voor wanneer koude (koele) luchtmassa’s, afkomstig van gematigde breedten of uit de poolstreken, die tot op grote hoogte een onstabiele opbouw bezitten, vanuit het noordwesten of noorden het Europese vasteland binnendringen.

In het najaar en de winter ontwikkelen zich dan boven de Noordzee forse buiencomplexen, soms ook gesloten neerslaggebieden, die het continent binnendrijven. In het voorjaar en de zomer vormen zich deze buienhaarden vooral boven land onder invloed van de verwarming van het aardoppervlak. De wind uit noordwest tot noord perst ze tegen de noordzijde van de Alpen. Daar worden ze nog eens tot extra stijging gedwongen. De stuwbewolking die daardoor ontstaat , brengt langdurige en overvloedige neerslag, die vooral in de late herfst, de winter en het voorjaar als sneeuw valt, zelfs tot in de dalen. In de zomer veroorzaakt de extra stuw vaak onweer. De alpenstuw houdt pas op als de hoogtestroming krimpt naar het westen of ruimt naar noordoost tot oost.

Bij Alpenstuw stroomt slechts een gering deel van de opgestuwde lucht over de centrale Alpen. Veel lucht vloeit met de mistral door het Rhônedal weg, een ander deel verdwijnt naar Oost-Europa. De gekromde structuur van het Alpenmassief draagt bij tot de ontwikkeling van een zogeheten ‘Genua-depressie’, een lage drukgebied boven Noord-Italië. Op zijn beurt veroorzaakt dat weer stuw tegen de Dolomieten en de Oost-Alpen. Dit werkt het ontstaan van de ‘noord-föhn’, die als gevolg van de alpenstuw zou moeten optreden aan de zuidzijde van de Alpen tegen.

Indien aan deze condities voldaan is, moet men in het hooggebergte rekening houden met flinke sneeuwval, die vaak dagen achtereen kan aanhouden. De gemiddelde duur is zelfs 5 dagen.

Hevige sneeuwval Alpen Tignes Nordstau

Veel sneeuw door alpenstuw - nordstau