Meteen naar de inhoud

Spend your change : oproep om aankopen met munten te betalen 08-07-2024

Ons land staat voor een probleem met de circulatie van muntstukken, ondanks de grote hoeveelheden die er zijn. Dit komt doordat veel munten ongebruikt blijven liggen. Ze kunnen zich bevinden in zakken van kledij, portemonnee, spaarpotten, onder een hoekje van de zetel of verstopt in een kastlade. Op maandag 8 juli 2024 lanceert de Algemene Administratie van de Thesaurie bijde FOD Financiën een bewustmakingscampagne op sociale media (#spendyourchange) om elke burger aan te moedigen zijn voorraad munten te gebruiken.

Een grote voorraad munten is ongebruikt!

Op dit moment zijn er meer dan 4,2 miljard munten in België, met een enorme waarde van meer dan 1,5 miljard euro. Als men ze allemaal naast elkaar legt, kunnen ze meer dan twee keer rond de aarde gaan.

Ondanks deze grote hoeveelheid munten, hebben sommige Belgische winkels moeite om voldoende wisselgeld te hebben voor klanten die met contant geld betalen, omdat veel munten ongebruikt blijven in elk huishouden en niet circuleren.

5 goede redenen om kleingeld te gebruiken!

  1. Het bestellen van nieuwe munten is een aanzienlijke kost voor de Belgische staat. Door slechts 2% van de ongebruikte munten weer in omloop te brengen, kan men meer dan 5 miljoen euro aan productiekosten per jaar besparen.
  2. Een ander belangrijk aspect is de milieu-impact van de productie van munten. Grondstoffen zoals koper en nikkel komen uit verre regio’s (uit Zuid-Amerika of Azië) en er wordt veel CO2 geproduceerd tijdens het productie- en transportproces van munten.
  3. Al deze kosten kunnen worden vermeden als de munten die in zakken van kledij, lades, spaarpotten liggen, gebruikt worden voor dagelijkse, kleine aankopen, zoals brood, kranten, enz.
  4. Kleingeld kan ook ingewisseld worden voor biljetten bij de bank, of gratis bij de Nationale Bank van België. In 2023 toonde een studie van de Nederlandse centrale bank aan dat ongeveer 36% van de Nederlanders meer dan 50 munten in huis heeft. Toegepast op België, betekent dit minstens 212 miljoen ongebruikte munten.
  5. Er zijn ook veel liefdadigheidsorganisaties die munten inzamelen voor het goede doel.

Bekijk de inhoud van de campagne op: InstagramFacebook en LinkedIn .

Lees verder op MinFin