Meteen naar de inhoud

Winterse buien, overdag verder afnemende wind KNMI : 19-01-2023

Winterse buien, overdag verder afnemende wind

Verwachting voor vandaag en morgen

Waarschuwingen
Plaatselijk kans op gladheid door winterse buien of bevriezing (code geel).

Vannacht zijn er overal buien, daarbij is vooral dieper landinwaarts (natte) sneeuw mogelijk. In het zuidoosten en op de Veluwe kan zich plaatselijk een sneeuwdek van enkele cm vormen. Ook kan er bij de buien onweer voorkomen. Later in de nacht wordt het in het westen en zuidwesten droger en kan het ook plaatselijk glad worden door bevriezing van natte wegen. De minimumtemperatuur loopt uiteen van plaatselijk -1°C dieper landinwaarts tot +3°C aan zee. De wind neemt langzaam af, maar aan zee blijft een krachtige tot harde wind staan, windkracht 6-7.

Vanochtend schijnt de zon af en toe en trekken de meeste buien naar Duitsland weg. In het noorden houden de buien aan. Tot in de tweede helft van de ochtend kan het door winterse buien of bevriezing van natte wegen plaatselijk glad zijn. De westenwind is zwak tot matig, aan zee vooral in het noorden vrij krachtig tot krachtig.
Vanmiddag zijn er eerst perioden met zon. In de loop van de middag komen er in het westen opnieuw winterse buien met hagel, natte sneeuw en kans op onweer. De maximumtemperatuur ligt rond 5°C, maar in een winterse bui daalt de temperatuur richting 0°C en kan het plaatselijk even glad zijn. De wind is westelijk en zwak tot matig, aan zee matig tot vrij krachtig.
Vanavond valt er in het zuiden plaatselijk nog een winterse bui. Het gaat licht vriezen waardoor het op meerdere plaatsen glad kan worden. De zuidwestenwind is matig, aan zee is de wind west en vrij krachtig.

Komende nacht
Komen er vooral in het noorden weer buien voor, deze kunnen een winters karakter hebben en ook onweer is daarbij mogelijk. Het kan op meerdere plaatsen glad zijn. De minimum temperatuur blijft vlak aan zee rond de 4°C, verder landinwaarts -2 tot -3°C. Er is weinig wind.

Morgenochtend trekken de winterse buien langzaam verder naar het zuidoosten, onweer blijft daarbij mogelijk. De wind neemt toe naar matig en komt in de loop van de ochtend uit veranderlijke richtingen.
Morgenmiddag wordt het in het noorden droog, in het zuiden komen nog buien voor De veranderlijke wind is matig, vlak aan zee vrij krachtig. In de loop van de middag draait de wind van het noorden uit naar noordoost. middagtemperatuur ligt rond de 4°C
Morgenavond trekken de buien verder zuidoost en wordt het in het hele land droog. In de loop van de avond gaat het weer vriezen en kan het door bevriezing van natte weggedeelten weer plaatselijk glad worden. De matige wind wordt geleidelijk overal noordoost. (Bron: KNMI)

Uitgifte: 19/01/2023 03.55 uur LT

    

Meerdaagse verwachtingen

Af en toe zon. Eerst nog winterse buien, vanaf zaterdag overdag overwegend droog. Temperaturen enkele graden beneden normaal met in de nacht en ochtend op steeds meer plaatsen lichte vorst.

Tot en met zaterdag is er dagelijks een grote kans (60-90%) op code geel voor gladheid, vooral in de nacht en ochtend.
Uitgifte: 18/01/2023 05.14 uur LT

Lange termijnverwachting

Woensdag 25 januari tot en met woensdag 01 februari
De neerslagkans neemt langzaam toe van 20% naar 40-50%. De temperatuur loopt daarbij waarschijnlijk op naar waarden dicht bij normaal.
Uitgifte: 18/01/2023 05.14 uur LT